Waarom kiezen wij niet voor WordPress?

Wordpress is al jarenlang een bekend CMS systeem om websites mee te maken. Met WordPress heb je binnen no-time een kant en klare website. Je zoekt een mooi thema uit, genereert wat content en klaar is Cees ;-).

Leuk en aardig, zeker voor de kleine blogs die snel willen starten. Maar een eigen identiteit? Haal het logo en tekst weg en de website kan van iedereen zijn. Wil je meer flexibiliteit in het systeem? Alle plug-ins die je kunt downloaden voldoen nooit 100% aan jouw wensen en brengen onnodige code met zich mee. Dit zijn maar een paar knelpunten waar wij als web bouwers tegenaan lopen.


We hebben de belangrijkste op een rij gezet;

  1. Beveiliging

    'Open source' (openbare) systemen zijn vaak doelwit voor hackers. Omdat iedereen aan het systeem mee kan bouwen en eigen thema's en plugins kan schrijven ontstaan er snel beveiligingslekken. Wanneer er een probleem is met een thema of plug-in worden deze niet snel opgelost door de community, omdat dit niet tot de basis bestanden van WordPress behoort. Op dit moment sta je er dus helemaal alleen voor.

  2. Laadtijd

    Een standaard WordPress systeem heeft niet veel bestanden nodig en is meestal snel en stabiel. Zoals we hierboven al noemde zijn extra plug-ins of thema's noodzakelijk voor meer flexibiliteit en functies. De kwaliteit van deze extra's varieert enorm en elke plug-in heeft weer extra bestanden nodig. De laadtijd van de website gaat dus achteruit. Niet alleen voor de bezoeker maar ook voor Google. Langzame websites scoren natuurlijk minder goed in de zoekresultaten dan snelle websites.

  3. Zoekmachine optimalisatie

    Er zijn talloze SEO-plugins voor WordPress waarmee je van alles kunt instellen voor zoekmachine optimalisatie. Echter heb je nooit de totale grip op het systeem die met een maatwerk website wel hebt.

  4. Updates

    Wordpress komt ongeveer elke maand met een update. Dit is natuurlijk goed (en noodzakelijk), maar wat gebeurt er met mijn plug-ins en thema's? Als deze niet zijn voorbereid op de volgende versie van WordPress loop je kans dat je plug-in of thema niet meer werkt. En dat is natuurlijk voor niemand leuk!

  5. Support

    WordPress is een open source systeem. Daardoor kan iedereen mee werken aan het systeem en eigen thema's en plug-ins schrijven. Maar daardoor is er ook geen officieel support team. Als je vragen of problemen hebt kan je deze alleen stellen op forums of Google raadplegen. Nu maar hopen dat iemand je vraag beantwoordt of dat er iemand is met hetzelfde probleem (en de oplossing!).


Zijn wij dan tegen WordPress? Nee, zeker niet. Voor iemand die een kleine website nodig heeft en niet veel eisen hieraan hangt is WordPress een uitstekend systeem. Maar voor de grotere websites en bedrijven met speciale wensen moeten we toch echt verder kijken.

Klant van de maand: Dekos

Care IS vermogensbeheer winnaar van de Gouden Stier 2015